Защо е важно да се пресметне точно мощността?


Да, точният избор на мощността на климатика е много важен. Лошото е, че грешката може да има две посоки - или недостатъчно, или прекалено мощен климатик. В първия случай вероятността да продължаваме да не можем да се стоплим или охладим, дори когато климатикът работи с “пълна пара”, е напълно реален.

Излишната мощност също не е нещо хубаво. Ако си купим по-мощен от необходимото климатик, той ще създава силен поток от хладен или топъл въздух. Колкото и да е голямо помещението, в което е монтиран, ако някой домашен или още по-лошо - гост, има неблагоразумието да се настани в близост до него, некомфорта му е в кърпа вързана. Независимо от факта, че термометрите навън бележат рекордни стойности. Освен това климатикът трудно ще достигне оптимална работа, което ще допренесе за висока сметка електроенергия. 

Приблизителни сметки?

Отоплителната мощност е основна характеристика на всеки климатик. От стойността й зависи площта, която един климатик би могъл да отоплява. За да пресметнете колко да е мощността, не е необходимо да се консултирате с екип учени от НАСА. Сметка е проста,, като за начало, трябва да изчислим кубатурата на помещението. Това става като умножим широчината по дължината по височината. след като я имаме, трябва да я умножим по 0,055 вата. Така ще получим необходимата можност. Например 5м x 7м x 2,8м = 98кубика. И после 98 x 0,055 = 5,39kw необхоима мошност! Ето вече знаете към каква моюност климатик да се насочите! Но това е базова сметка!

Точното изчисление на необходимата охладителна мощност е добре да се направи от специалист. Важно е да се предвиди етаж на апартамена или брой етажи на къщата, изолация на стените или тавана, остъкление, както и изложение на даденото помещение. Без екипда  дойде в дома, обаче, консултантите трудно биха могли да определят прецизно мощността на климатика, както и другите му характеристики и цената на монтажа. Затова е добре да имаме една на ум за фирми, които са готови да направят “точни” разчети само по телефона и тутакси да изпратят бригада монтажници. Консултацията на място е необходима и за да се установи точното място на поставяне на вътрешното и външното тяло, така че да имате максимален конфорт и т.н. Друг съвет, който бихме могли да дадем, е да изисквате от представителя на фирмата монтажна схема на оборудването с крайната цена на климатика, монтажните работи и разходите за материали. Така ще се предпазим от неприятната ситуация климатикът да не е монтиран на точното място или монтажната цена изведнъж да се окаже по-висока от предварително договорената.